niedziela, 22 stycznia 2012

Muffinki z jabłkami i imbirem


Najlepsze muffinki jakie jadłam! Ciasto jest idealne, a dodatek jabłek i imbiru wyjątkowo do niego pasuje. Przepis na ciasto powstał na bazie muffinek z gruszkami ze strony Moje Wypieki. Kandyzowany imbir na stałe zamieszkał w mojej lodówce, a robię go z przepisu Agaty. Nic dodać, nic ująć. Wypiek zawsze jest udany i wszystkim smakuje. Jak na razie numer jeden wśród muffinek. Polecam!

 Składniki:
250 g mąki pszennej (lub 225 g mąki i 25 g kakao w wersji kakaowej)
50 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
kwaśna śmietana, w ilości która wraz z mlekiem i olejem daje 260 ml
1 łyżka miodu
2 jajka
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jabłka (niezbyt duże)
1 łyżeczka kandyzowanego imbiru

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy imbir i rozcieramy z mąką. Dodajemy do niej wszystkie mokre składniki, które wcześniej ze sobą mieszamy. Ciasto krótko mieszamy, dodając pod koniec jabłka . Ciasto powinno być wymieszane szybko i niedokładnie, tak, aby pozostały w nim grudki. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C (górna i dolna płyta) przez około 10 minut, po czym zostawiamy tylko górną płytę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy wystudzone.

1 komentarze:

przecinkowa pisze...

Przepiękne ci wyrosły ! :) A mi już zapachniało imbirem..ah :)

Prześlij komentarz