A gdy wszystko było już przygotowane, przyszedł czas na jeżyki ze strony Magdy. Zarezerwowałam na nie sporo czasu.. Zupełnie niepotrzebnie, jak się okazało. Są bardzo szybkie w wykonaniu. Najwięcej czasu zajęło rozpakowanie każdej krówki, ale to też drobiazg. Jeżyki ładnie się prezentują i świetnie smakują. Dzieci były bardzo zadowolone! Zresztą, nie tylko one..
Składniki:
125 g margaryny
600 g krówek
210 g ryżu preparowanego (około)
125 g margaryny
600 g krówek
210 g ryżu preparowanego (około)
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy krówki i mieszając podgrzewamy masę do ich całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy ryż preparowany do momentu, aż masa będzie go sklejać. Nabieramy porcje masy łyżką do lodów i zostawiamy do ostygnięcia.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy krówki i mieszając podgrzewamy masę do ich całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy ryż preparowany do momentu, aż masa będzie go sklejać. Nabieramy porcje masy łyżką do lodów i zostawiamy do ostygnięcia.
4 komentarze:
Moja wielka słabość z dzieciństwa :) Do dziś trudno mi się im oprzeć!!
lubię te kuleczki :)
Też pamiętam z dzieciństwa, babcia robiła. U nas nazywały się szyszki :)
Uwilbiam te słodkości! U mnie w domu robiło się je od dawna i nazywało szyszki z ryżu:)
Prześlij komentarz