sobota, 25 lutego 2012

Jeżyki


A gdy wszystko było już przygotowane, przyszedł czas na jeżyki ze strony Magdy. Zarezerwowałam na nie sporo czasu.. Zupełnie niepotrzebnie, jak się okazało. Są bardzo szybkie w wykonaniu. Najwięcej czasu zajęło rozpakowanie każdej krówki, ale to też drobiazg. Jeżyki ładnie się prezentują i świetnie smakują. Dzieci były bardzo zadowolone! Zresztą, nie tylko one.. 

 Składniki:
125 g margaryny
600 g krówek
210 g ryżu preparowanego (około)

 Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy krówki i mieszając podgrzewamy masę do ich całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy ryż preparowany do momentu, aż masa będzie go sklejać. Nabieramy porcje masy łyżką do lodów i zostawiamy do ostygnięcia.

4 komentarze:

Arvén pisze...

Moja wielka słabość z dzieciństwa :) Do dziś trudno mi się im oprzeć!!

chantel pisze...

lubię te kuleczki :)

Eff pisze...

Też pamiętam z dzieciństwa, babcia robiła. U nas nazywały się szyszki :)

Violiśka pisze...

Uwilbiam te słodkości! U mnie w domu robiło się je od dawna i nazywało szyszki z ryżu:)

Prześlij komentarz