Ależ on jest dobry! Chyba każdy zna smak masy z mlekiem w proszku i wie, że ciężko jest się jej oprzeć. Świetny deser, dla tych, którzy lubią szybkie w przygotowaniu słodkości. Przepis powstał metodą prób i błędów. Jego zwieńczeniem było dodanie pachnącego rumu, który pięknie tu pasuje. Smacznego! ...wszystkim, którzy skuszą się na kawałeczek...
Składniki:
250 g margaryny
150 ml mleka
1,5 szkl cukru
4 łyżki kakao
340 g mleka w proszku
garść rodzynek
garść orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych)
szczypta soli
1 łyżka rumu
4 wafle
250 g margaryny
150 ml mleka
1,5 szkl cukru
4 łyżki kakao
340 g mleka w proszku
garść rodzynek
garść orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych)
szczypta soli
1 łyżka rumu
4 wafle
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, mleko, kakao i gotujemy 2-3 minuty. Mleko w proszku mieszamy z dwoma drobno pokruszonymi waflami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Dodajemy do niego ciepłą masę kakaową, rum i szczyptę soli. Mieszamy, przekładamy masą pozostałe dwa wafle i zostawiamy do zastygnięcia.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, mleko, kakao i gotujemy 2-3 minuty. Mleko w proszku mieszamy z dwoma drobno pokruszonymi waflami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Dodajemy do niego ciepłą masę kakaową, rum i szczyptę soli. Mieszamy, przekładamy masą pozostałe dwa wafle i zostawiamy do zastygnięcia.
2 komentarze:
Tak, znam ten smak:-) Uwielbiam, a Twoje wafle , ach... tak pięknie ta masą przełożone:-)
Ale smakowitości;)
Prześlij komentarz