Dzisiejszym bohaterem jest chałka. Odgrywa pierwszoplanową rolę i z pewnością nominowana będzie do pierwszej nagrody. Ciasto drożdżowe zawsze jest przyjemne w przygotowaniu, ale to zasługuje na wszelkie ochy i achy. Pięknie wyrasta, a po upieczeniu jest bardzo lekkie i puszyste. Chałka jest raczej niesłodka, ale to działa na jej korzyść. Odrobina dżemu, kawa.. i pyszne śniadanie gwarantowane! Przepis pochodzi ze strony Cincin i jest godny polecenia.
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej tortowej
0,25 szkl cukru
25 g świeżych drożdży
0,75 szkl mleka
3 szkl mąki pszennej tortowej
0,25 szkl cukru
25 g świeżych drożdży
0,75 szkl mleka
100 g masła
2 jajka
0,5 łyżeczki soli (płaskiej)
cukier kryształ i ciemny cukier trzcinowy do posypania po wierzchu
2 jajka
0,5 łyżeczki soli (płaskiej)
cukier kryształ i ciemny cukier trzcinowy do posypania po wierzchu
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z połową mleka, łyżką mąki i cukru. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone masło, drożdże, 1 całe jajko i 1 żółtko. Wyrabiamy miękkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek i zaplatamy z nich warkocz. Bułkę przekładamy do formy posmarowanej masłem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośniętą bułkę smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy z termoobiegiem przez około 20-25 minut.
4 komentarze:
Ja tez uwielbiam chałki, wszystkie bez wyjątku, i te słodkie i te bez cukru, Twoja wygląda bardzo puszyście i pysznie:)
pozdrawiam:)
Ślicznie wygląda. Taka ładna i puszysta. Dopisana do zrobienia :)
Zjadłabym kromkę takiej chałki, z masełkiem i kakao...
Już od dawna chodzi za mną domowa chałka, muszę w końcu się za nią wziąść :) Dzieciom na pewno będzie smakowała !
Prześlij komentarz