wtorek, 14 maja 2013

Delikatny sernik z brzoskwiniami i galaretką


  Dziś świętujemy i z tej okazji mamy pyszny, delikatny sernik. Lekki jak piórko, szybki w przygotowaniu. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki i jest bardzo udany. Dodałam do niego owoce i galaretkę, dzięki czemu powstał prawdziwie letni smakołyk. Warto przechowywać go w lodówce. Sernik jest tak delikatny, że nawet mocno schłodzony przypomina serową piankę. Smacznego!

 Składniki:
750 g twarogu (u mnie twaróg z Bychawy, 7 % tłuszczu)
3/4 szkl drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jaj
1 szkl mleka 3,2%
0,5 szkl śmietanki 30% 
50 g miękkiego masła
3 czubate łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki poziomkowe + 900 ml wrzącej wody

 Wykonanie:
Twaróg mielimy. Dodajemy do niego masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Pod koniec dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą serową. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (termoobieg), wylewamy masę serową do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 70 minut. Zostawiamy sernik na kilka godzin do przestygnięcia. Układamy na nim brzoskwinie, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz