piątek, 31 maja 2013

Buchty drożdżowe


 Zapach wyrastającego drożdżowego ciasta ma w sobie to coś, co sprawia, że chce się je piec i piec.. Tym bardziej, jeśli okazuje się tak przyjemne w przygotowaniu jak to, które znalazłam na stronie addio pomidory. Nie tylko przygotowanie tego ciasta jest zachęcające. Sam wypiek zasługuje na wiele zachwytów. Bułeczki są puszyste i miękkie, zarówno w dniu pieczenia, jak i na drugi dzień. Delikatne i smaczne. Pominęłam kruszonkę, choć zapewne dodałaby atrakcyjności bułeczkom. Mimo to buchty były przepyszne i jestem pewna, że skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz.

 Składniki na ciasto:
540 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
100 g cukru + 1 łyżka
25 g świeżych drożdży
285 g mleka
70 g masła
1 jajko + 1 żółtko
0,5 łyżeczki soli

 Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, dodajemy połowę mleka i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko, żółtko, krótko mieszamy, po czym dodajemy pozostałe mleko i drożdże. Wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki już się połączą, dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 10-12 części. Z każdej formujemy bułkę, przekładamy na blachę do pieczenia, tak, aby bułeczki były dość blisko siebie i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 20-30 minut.

1 komentarze:

Thái Sơn pisze...

Showroom Sofa Homes trực thuộc công ty cổ phần nội thất Homes 31 Vũ Ngọc Phan - Đống Đa - Hn chuyên thiết kế nội thất, nhiều mẫu Sofa cao cấp, nhận thiết kế riêng và bọc giặt ghế sofa.
Liên hệ Hotline tư vấn 0971808686 các bạn nhé
Website: http://sofahomes.vn và http://sofahomes.com.vn

Prześlij komentarz