środa, 31 lipca 2013

Cynamonowe zawijańce


 Zaraz znów sięgnę po bułeczkę, a dziś mam smaczne cynamonowe zawijańce. Już sama nazwa jest fajna. Ciasto jest raczej wytrawne, ale dodatek masła, cukru trzcinowego i cynamonu zupełnie zmienia jego smak. Na korzyść. Te bułeczki mają to do siebie, że raz upieczone, wracają na stół co kilka dni. Przepis pochodzi ze strony Mirabelki, która naprawdę może być inspirująca. Polecam!

 Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
8 g świeżych drożdży
320 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
cynamon

 Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Połowę mąki mieszamy z pozostałym cukrem, dodajemy wodę i drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól oraz pozostałą mąkę i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Rolujemy formując wałek, który dzielimy na 10 plastrów. Plastry uadamy na blasze i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20-30 minut.

2 komentarze:

Unknown pisze...

mh, pycha, czuję ten zapach cynamonu :)

chantel pisze...

śliczne te zawijańce :)

Prześlij komentarz