czwartek, 13 lutego 2014

Sałatka z makaronem


Dzisiejsza sałatka to fajna propozycja na solidne drugie śniadanie. Wymaga dobrego doprawienia, bo jest raczej słodka, ale dodatek octu balsamicznego doskonale tę słodycz łamie. Dobrze jest ją schłodzić w lodówce i po jakimś czasie znów dodać nieco śmietany. Makaron ma to do siebie, że sałatka szybko robi się dość sucha. Smacznego!  

 Składniki:
200 g makaronu świderki
0,5 fileta z kurczaka
4 plastry ananasa
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
papryka marynowana
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka
śmietana, musztarda i ocet balsamiczny
oliwa z oliwek

 Wykonanie:
Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, smażymy na oliwie z oliwek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy śmietanę, musztardę i ocet balsamiczny do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem schładzamy w lodówce, dodajemy jeszcze raz śmietanę, jeśli to konieczne.

1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pysznie:)

Prześlij komentarz