czwartek, 20 lutego 2014

Bułeczki z jagodami


 Dziś przedstawiam Wam bułeczki, które obok wielu zalet mają jedną wielką wadę. Zjada się je zbyt szybko. Zdecydowanie za szybko! Bułeczki są miękkie i aromatyczne. Za sprawą skórki pomarańczowej w cieście oraz cukru i cynamonu na zewnątrz. Dodatek jagód również jest świetny. Wszystko to sprawia, że bułeczki nawet z podwójnej porcji znikają w oka mgnieniu. Przepis pochodzi ze strony White Plate, która już wielokrotnie była dla mnie bardzo inspirująca. Polecam spróbować, bo naprawdę warto!


 Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g cukru
0,5 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
240 ml letniej wody i mleka (pół na pół)
60 g masła + 50 g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu + kilka łyżek cukru
mrożone jagody

 Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i mąki i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem i solą. Dodajemy mleko, wodę, roztrzepane jajka, 60 g miękkiego masła, skórkę pomarańczową i drożdże. Wyrabiamy miękkie, lekko klejące się ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy bułeczki. Każdą smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie, które wypełniamy jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15 minut.

2 komentarze:

Paulina C. pisze...

oo mniam! :)))))

Justyna Żak pisze...

smacznie wyglądają:)

Prześlij komentarz