sobota, 28 sierpnia 2010

Calzone z kurczakiem


  Już kilka razy słyszałam: "..Mmm.. pomidory.. serek.. zapieczone w cieście.. pycha!". Ale moje próby stworzenia uczty dla podniebienia przypominającej wspomniane pyszności kończyły się mizernie. Aż do momentu, gdy trafiłam na przepis Błahostek, który okazał się rewelacją. 
  Jedyną zmianą na jaką sobie pozwoliłam, było stworzenie z podanych proporcji czterech a nie trzech pierogów. Ciasto jest doskonałe nawet na drugi dzień, dzięki czemu nadzienie ma szansę przeniknąć swoimi smakami.. Smakowało? O tak!

 Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
60 g masła
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
3 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli

 Nadzienie:
2 filety z kurczaka
4 średnie pomidory
1 duża marchew
120 g kukurydzy konserwowej
ser żółty w kawałku
oliwa z oliwek, oregano, bazylia, sól, pieprz czarny

 Wykonanie:
Nadzienie:
Na oliwie z oliwek smażymy 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dolewamy odrobinę wody i smażymy całość kilka minut do momentu powstania gęstego sosu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Przysmażamy na oliwie do ładnego zrumienienia. Marchewkę kroimy w krążki, przysmażamy na odrobinie oliwy i wody do momentu aż zacznie robić się miękka. Pozostałe 2 pomidory kroimy w plastry i posypujemy bazylią. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto: 
Rozpuszczamy w mleku drożdże, pozostawiamy na kilka minut. Do mąki dodajemy wszystkie suche składniki oraz pokrojone na drobne kawałki masło. Rozcieramy masło w mące i dodajemy do niej oliwę oraz mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy na 4 części. Po rozwałkowaniu każdej z nich na placek o średnicy ok 15 cm, smarujemy ciasto sosem pomidorowym i na połowę nakładamy wszystkie składniki nadzienia. Składamy "pieróg" na pół, sklejamy brzegi i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200°C.

2 komentarze:

Ewam pisze...

oj wiem ze smakowalo!!!!!!!!!!robilam kiedys takie cudenko,i musze znow kiedys powtorzyc bo calkiem o tym zapomnialam ;)

Weronika Ch pisze...

Ten przepis wraz ze zdjęciem został Pani ukradziony i skopiowany przez osobę która ma konto na Naszej Klasie pod nazwą Domowe Wypieki Niebo W Gębie i znajduje się pod tym linkiem

http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/767

Prześlij komentarz