czwartek, 16 września 2010

Chleb niedzielny


  Doskonały chlebek na leniwy dzień. Kiedy godziny oczekiwania na świeże pieczywo to zbyt długo, a świeży chleb z chrupiącą skórką zjadłoby się, oj zjadło.. Zaproponowany przez Mirabbelkę, pieczony przez nas po raz kolejny, za każdym razem coraz lepszy, pięknie pachnący..

 Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
12 g soli
8 g suchych drożdży
215 g ugotowanych ziemniaków
200 g letniej wody
1 łyżeczka oleju

 Dodatki:
Blacha wyłożona papierem do pieczenia.

 Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach letniej wody, dodajemy łyżkę mąki i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich wodę, sól, olej i łączymy z wyrośniętymi drożdżami. Na blacie mieszamy obydwie mąki, dodajemy stopniowo masę ziemniaczaną i przez kilka minut wyrabiamy miękkie ciasto, które delikatnie może przyklejać się do rąk. Odstawiamy w pojemniku pod przykryciem na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, rozciągamy i formujemy bochenek. Przekładamy na blachę, posypujemy chleb mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem nacinamy chlebek w kilku miejscach (po 20 minutach wyrastania), pieczemy w naparowanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 35 minut.

1 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

Piekłam dopiero co bułki z ziemniakami i byłam zachwysona ich smakiem. Może skuszę się na ten chleb?!

Prześlij komentarz