wtorek, 16 listopada 2010

Legumina z kaszy manny


W ramach akcji Jedzmy kaszę, na dobry początek, przygotowałam coś słodkiego. Kasza manna zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską, słodyczą, ciepłem.. Taki właśnie jest deser ze strony Apparecchiamo. Smakuje nie tylko dzieciom i w tym również tkwi jego urok. Śliwka urozmaica, ozdabia i podkreśla jego smak. Nie mogłam odmówić sobie przyjemności przygotowania tego deseru, a tym bardziej sięgnięcia po jego kolejny kawałek!   

 Składniki:
130 g kaszy manny
1 l mleka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
1 słoik powidła śliwkowego
rodzynki, płatki migdałowe

Wykonanie: 
Mleko gotujemy z 120 g cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy kaszę i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy 1 całe jajko i 3 żółtka. Zostawiamy na kilka minut do przestudzenia po czym dodajemy rodzynki i płatki migdałowe. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę przygotowanej wcześniej masy, na nią rozkładamy powidła śliwkowe i pozostałą część kaszy. Białka ubijamy z 20 g cukru na sztywną pianę, wykładamy na leguminę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut.

1 komentarze:

Anulla pisze...

Witam,
Pani przepis został ukradziony i skopiowany pod adresem: http://nk.pl/#profile/14262645/gallery/album/2/766
zresztą mam podobny problem i czekałam miesiąc na weryfikację czy to prawda.

Pozdrawiam,
Anulla:)

Prześlij komentarz