poniedziałek, 13 grudnia 2010

Choinki


 Do urodzinowych przysmaków dołączyły choinki.. Bardzo puchate i smaczne. Pomysł na te grudniowe drożdżówki zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Tam są pięknie przyozdobione lukrem, ale ja zrezygnowałam z tego białego akcentu, bo słodkości w urodzinowy dzień nie brakowało. Bułeczki są niezwykle miękkie i pachnące. Niezbyt słodkie, ale to tylko pozytywnie wyróżniało je spośród ciast i ciasteczek. Aż miło było po nie sięgać!

 Składniki:
320 g mąki pszennej typ 650
5 g suchych drożdży instant lub 14 g świeżych
30 g cukru
16 g cukru waniliowego
150 ml mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli 

 Dodatkowo:
Białko do posmarowania bułek.

 Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło roztapiamy, dodajemy do niego mleko. Do mąki dodajemy jajko i masło z mlekiem. Wyrabiamy miękkie, delikatne ciasto, które nie klei się do rąk. Zostawiamy w pojemniku do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Wyjmujemy ciasto na blat, krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 20 cm i dzielimy na 6 trójkątów. Na dwóch bokach trójkątów robimy 1-2 cm poprzeczne nacięcia tworząc w ten sposób "gałęzie" choinki. Lekko spłaszczamy je w palcach, zwiększając w ten sposób odległość między "gałązkami". Gotowe bułeczki choinki przenosimy na blachę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Tuż przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz