Tortu nie mogło zabraknąć. I choć jego przygotowanie było nieco czasochłonne, wart był poświęcenia mu należnej uwagi. Pomysł na jasny, lekki tort zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki i nie zawiodłam się. Zgodnie z sugestią niektórych komentujących ten piękny wypiek, zmniejszyłam ilość cukru i nawet po tej zmianie był wystarczająco słodki. Jak dla nas w sam raz. Smakował wspaniale orzechowo, wszystko za sprawą orzechów laskowych i włoskich. Żal pisać o nim w czasie przeszłym, ale cóż. Mimo iż upiekłam go w znacznie większej tortownicy niż podaje autorka przepisu, tort zjedliśmy wyjątkowo szybko. Szkoda, bo z ogromną przyjemnością zjadłabym jeszcze jeden kawałek.. a może dwa..?
Składniki na ciasto1 (pojedynczy blat):
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
80g mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
Składniki na ciasto2 (pojedynczy blat):
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
80g mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
12 żółtek
7 łyżek cukru
18 g cukru waniliowego
7 łyżek mąki pszennej
400 ml mleka
200 g masła
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki spirytusu
Składniki na bitą śmietanę:
600 g śmietany 36% 1 łyżka cukru
2 opakowania śmietan-fix (po 9 g każde)
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
80g mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
Składniki na ciasto2 (pojedynczy blat):
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
80g mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
12 żółtek
7 łyżek cukru
18 g cukru waniliowego
7 łyżek mąki pszennej
400 ml mleka
200 g masła
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki spirytusu
Składniki na bitą śmietanę:
600 g śmietany 36% 1 łyżka cukru
2 opakowania śmietan-fix (po 9 g każde)
Wykonanie blatów:
Pieczemy 4 blaty. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
Wykonanie masy:
Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę budyniową cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i spirytus.
Wykonanie bitej śmietany:
Schłodzoną śmietanę ubijamy krótko, dodajemy śmietan-fix i ubijamy nadal do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy cukier.
Pieczemy 4 blaty. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
Wykonanie masy:
Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę budyniową cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i spirytus.
Wykonanie bitej śmietany:
Schłodzoną śmietanę ubijamy krótko, dodajemy śmietan-fix i ubijamy nadal do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy cukier.
Składanie tortu:
Masę budyniową i ubitą śmietanę dzielimy na 4 części każdą. Na waflu układamy blat z orzechów laskowych, wykładamy na niego część bitej śmietany i na nią część masy budyniowej. Na to kładziemy blat z orzechów włoskich, śmietanę i masę. Następnie kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy tylko bitą śmietanę, a pozostałą część masy budyniowej zostawiamy do posmarowania boku tortu. Dodatkowo bok tortu obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi, a wierzch przyozdabiamy płatkami migdałów. Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin. Tort jest niezwykle smaczny nawet po dwóch dniach od jego zrobienia.
Masę budyniową i ubitą śmietanę dzielimy na 4 części każdą. Na waflu układamy blat z orzechów laskowych, wykładamy na niego część bitej śmietany i na nią część masy budyniowej. Na to kładziemy blat z orzechów włoskich, śmietanę i masę. Następnie kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy tylko bitą śmietanę, a pozostałą część masy budyniowej zostawiamy do posmarowania boku tortu. Dodatkowo bok tortu obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi, a wierzch przyozdabiamy płatkami migdałów. Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin. Tort jest niezwykle smaczny nawet po dwóch dniach od jego zrobienia.
2 komentarze:
Och, ależ kusisz tym tortem! Ja się za niego ciągle zabieram,,, Wygląda pysznie!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
O tak! Tort jest godny polecenia. I choć czasochłonny, jego przygotowanie sprawiło mi wiele radości. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz