sobota, 4 grudnia 2010

Kotlety z jajek


 Jeśli ma to być coś delikatnego, a pożywnego, dlaczego nie kotleciki. Tym razem z jajek, które nadają im aksamitny smak. Kotlety doskonale się formują i smażą na piękny złoty kolor. Przepis pochodzi z książeczki, o której wspominałam proponując dorsza. Zielona sałata jako dodatek do tego dania była strzałem w dziesiątkę. Całość wyglądała bardzo okazale, smakowała świetnie i zjedzona została bardzo szybko.

 Składniki:
7 jajek
1 szkl mleka
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 łyżka świeżej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta

 Wykonanie:
Gotujemy 6 jaj na twardo, studzimy i drobno siekamy. Masło roztapiamy, dodajemy do niego natkę pietruszki. Po chwili wlewamy gorące mleko, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy 5-7 minut. Pod koniec dodajemy mąkę cały czas mieszając. Powstanie dość gęsta masa. Po ostudzeniu wsypujemy do niej posiekane jajka i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy 6 kotlecików, maczamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do ładnego zbrązowienia.

3 komentarze:

Violiśka pisze...

Lubię kotleciki i do takich jajecznych przymierzam się od dawna, może wreszcie spróbuję:)

aga pisze...

ale apetyczne kotleciki:) chetnie bym zjadla takie:)

Edyta pisze...

Te kotleciki gorąco polecam. Są bardzo, bardzo smaczne!

Prześlij komentarz