Miałam na oku tę sałatkę już od jakiegoś czasu. Przepis pochodzi ze strony Arabeski i tak, jak pisała, sałatka jest pyszna! Zmieniłam ją nieco rezygnując z cebuli, a dodając w zamian ogórka. Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.. Również w tej wersji sałatka jest godna polecenia, u nas doskonale spisała się w czasie niedzielnego, rodzinnego spotkania.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
5 jajek
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kiszony
250 g pieczarek
majonez, jogurt
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, chili
oliwa z oliwek
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
5 jajek
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kiszony
250 g pieczarek
majonez, jogurt
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka, chili
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Użyłam oliwy z oliwek, która od kilku tygodni leżakuje z papryczkami chili, więc jest bardzo pikantna. Można użyć przyprawy chili. Po godzinie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Powinien być miękki, ale nie wysuszony. Odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki płuczemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak. Dodajemy nieco soli i pieprzu i smażymy do miękkości. Sól spowoduje, że pieczarki puszczą sok, ale w czasie smażenia można dodać niewielką ilość wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Mieszamy wszystkie składniki dodając jogurt, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 2-3 łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Skrapiamy dość obficie oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Użyłam oliwy z oliwek, która od kilku tygodni leżakuje z papryczkami chili, więc jest bardzo pikantna. Można użyć przyprawy chili. Po godzinie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Powinien być miękki, ale nie wysuszony. Odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki płuczemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak. Dodajemy nieco soli i pieprzu i smażymy do miękkości. Sól spowoduje, że pieczarki puszczą sok, ale w czasie smażenia można dodać niewielką ilość wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Mieszamy wszystkie składniki dodając jogurt, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 2-3 łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
2 komentarze:
To już druga Twoja sałatka, która przypadła mi do gustu!;-)
Obiecuję, że będzie ich więcej :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz