sobota, 26 marca 2011

Naleśniki z tuńczykiem


  Zdarza się, że to nie ja rządzę w kuchni i bardzo to lubię, bo przeważnie oznacza to wielką ucztę! Tym razem były doskonałe naleśniki z tuńczykowym farszem. Danie jest bardzo delikatne i łagodne w smaku. Jajko świetnie komponuje się z tuńczykiem, a lekko rozpuszczony ser dodaje jedwabistości. Polecam!

 Składniki:
ciasto na naleśniki:
260 g mąki pszennej
2 jajka
260 g mleka
260 g wody
szczypta cukru
szczypta soli
olej do smażenia
farsz na 8 naleśników: 
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka
80 g sera żółtego
sól, pieprz

 Wykonanie:
naleśniki
Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy cukier, sól oraz mąkę i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Powstałe ciasto łączymy z wodą. Smażymy naleśniki.
farsz
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ser żółty kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy je i przysmażamy delikatnie na maśle.

4 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Naleśniki wytrawne ostatnio mi się spodobały. Tuńczyka ograniczam, ale na takie cudo mam ochotę.

Panna Malwinna pisze...

z tuńczykiem nigdy nie robiłam. interesujący ten farsz;)

Sabienne pisze...

Jej, z tuńczykiem! Świetna idea, w życiu bym na takie rozwiązanie nie wpadła:-)

Monika pisze...

Ładnie wyglądają i pewnie też smakują dobrze ;)

Prześlij komentarz