Bardzo często rodzinne odwiedziny kończą się wymianą przepisów. Tym razem wróciłam z przepisem na zimową sałatkę. Rzadko dodaję czosnek do tego typu dań, ale tutaj pasuje doskonale! Sałatka jest winna i lekko pikantna. Ziemniaki i kukurydza idealnie łagodzą składniki o bardziej wyrazistym smaku. Wszystkie razem tworzą świetne połączenie. Polecam!
Składniki:
200 g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
150 g grzybów marynowanych
500 g gotowanych ziemniaków
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz, szczypta cukru
200 g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
150 g grzybów marynowanych
500 g gotowanych ziemniaków
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie:
Kapustę płuczemy i kroimy w 1 cm paski. Grzyby, ogórki oraz ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Dodajemy kukurydzę i śmietanę wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
4 komentarze:
lubię sałatki z kapustą pekińską. takiej jeszcze nie robiłam, ale musi być pyszna patrząc na składniki;)
Bardzo ciekawa sałatka, szczególnie z uwagi na grzyby marynowane!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
fajna salatka, napewno smaczna:)
koniecznie sobie taką zrobię :-)
Prześlij komentarz