środa, 2 marca 2011

Sałatka zimowa


Bardzo często rodzinne odwiedziny kończą się wymianą przepisów. Tym razem wróciłam z przepisem na zimową sałatkę. Rzadko dodaję czosnek do tego typu dań, ale tutaj pasuje doskonale! Sałatka jest winna i lekko pikantna. Ziemniaki i kukurydza idealnie łagodzą składniki o bardziej wyrazistym smaku. Wszystkie razem tworzą świetne połączenie. Polecam!

 Składniki:
200 g kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
150 g grzybów marynowanych
500 g gotowanych ziemniaków
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz, szczypta cukru

 Wykonanie:
Kapustę płuczemy i kroimy w 1 cm paski. Grzyby, ogórki oraz ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Dodajemy kukurydzę i śmietanę wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

4 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

lubię sałatki z kapustą pekińską. takiej jeszcze nie robiłam, ale musi być pyszna patrząc na składniki;)

mopswkuchni pisze...

Bardzo ciekawa sałatka, szczególnie z uwagi na grzyby marynowane!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

aga pisze...

fajna salatka, napewno smaczna:)

skoraq cooks pisze...

koniecznie sobie taką zrobię :-)

Prześlij komentarz