Dziś urodzinowo i kwiatowo..? Przedstawiam Wam kruche różyczki, które oczarowały mnie po tym jak zobaczyłam ich przepiękne zdjęcia na stronie Komarki. Smakują równie wspaniale, więc zasługują na wyróżnienie. Ciasteczka faktycznie są kruche, delikatne i bardzo smaczne!
Składniki:
200 g zimnego masła
3 żółtka
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
szczypta soli
200 g zimnego masła
3 żółtka
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i jeszcze raz siekamy całość. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 0,5-1 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm i wykrawamy z niego krążki. Składamy po trzy krążki tak, aby zachodziły na siebie. Zwijamy je w luźny rulon. Rulon przekrawamy na pół, dostając w ten sposób dwie różyczki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C (termoobieg) przez około 15 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i jeszcze raz siekamy całość. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 0,5-1 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm i wykrawamy z niego krążki. Składamy po trzy krążki tak, aby zachodziły na siebie. Zwijamy je w luźny rulon. Rulon przekrawamy na pół, dostając w ten sposób dwie różyczki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C (termoobieg) przez około 15 minut.
1 komentarze:
śliczne ciastka :)
Prześlij komentarz