niedziela, 6 listopada 2011

Torcik mięsny


Zajadam się tym daniem! Jest pyszne, sycące, doskonałe na drugi dzień. Zaintrygował mnie przepis ze strony Mniamuśne na ciasto, które zawiera biały ser. Kilka razy do niego podchodziłam, w końcu zdecydowałam się zrobić torcik i efekt był rewelacyjny. Polecam go ze świeżymi pomidorami, które fajnie ożywiają jego smak.

 Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
150 g sera białego
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego

 Składniki na farsz:
700-750 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, pieprz Cayenne

 Wykonanie:
Mięso przysmażamy na suchej patelni. Dodajemy do smaku sól, pieprz i pieprz Cayenne. Zostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, białko i pokrojony w niewielką kostkę ser. 
Ser biały ucieramy z 6 łyżkami mleka i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. 
Wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 cm, rozkładamy na nim farsz i zwijamy ciasno w roladę. Kroimy roladę na 9 plastrów i układamy je w wysmarowanej oliwą tortownicy (28 cm). Lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 40 minut.

4 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

bardzo podobną "różę" robiłam w ubiegłym roku z grzybami, wrzucę pewnie bliżej świąt dla przypomnienia - bardzo ładnie Twoja się prezentuje :-)

Tyna pisze...

Ciekawie wygląda:) Bardzo apetyczny

Arvén pisze...

Oo, lubię wytrawne torciki :) I to ciasto...też mnie zaciekawiło. Połączenie białego sera w cieście i mięsnego farszu musi być smaczne!

Sabienne pisze...

Świetne, nic doda, nic ująć, an przyjęcie idealny i oryginalny, rzeczywiście przepis na ciasto intrygujący:-).

Prześlij komentarz