Zajadam się tym daniem! Jest pyszne, sycące, doskonałe na drugi dzień. Zaintrygował mnie przepis ze strony Mniamuśne na ciasto, które zawiera biały ser. Kilka razy do niego podchodziłam, w końcu zdecydowałam się zrobić torcik i efekt był rewelacyjny. Polecam go ze świeżymi pomidorami, które fajnie ożywiają jego smak.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
150 g sera białego
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
Składniki na farsz:
700-750 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, pieprz Cayenne
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
150 g sera białego
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
Składniki na farsz:
700-750 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g sera żółtego
oliwa z oliwek
sól, pieprz, pieprz Cayenne
Wykonanie:
Mięso przysmażamy na suchej patelni. Dodajemy do smaku sól, pieprz i pieprz Cayenne. Zostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, białko i pokrojony w niewielką kostkę ser.
Ser biały ucieramy z 6 łyżkami mleka i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 cm, rozkładamy na nim farsz i zwijamy ciasno w roladę. Kroimy roladę na 9 plastrów i układamy je w wysmarowanej oliwą tortownicy (28 cm). Lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 40 minut.
Mięso przysmażamy na suchej patelni. Dodajemy do smaku sól, pieprz i pieprz Cayenne. Zostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, białko i pokrojony w niewielką kostkę ser.
Ser biały ucieramy z 6 łyżkami mleka i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 cm, rozkładamy na nim farsz i zwijamy ciasno w roladę. Kroimy roladę na 9 plastrów i układamy je w wysmarowanej oliwą tortownicy (28 cm). Lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 40 minut.
4 komentarze:
bardzo podobną "różę" robiłam w ubiegłym roku z grzybami, wrzucę pewnie bliżej świąt dla przypomnienia - bardzo ładnie Twoja się prezentuje :-)
Ciekawie wygląda:) Bardzo apetyczny
Oo, lubię wytrawne torciki :) I to ciasto...też mnie zaciekawiło. Połączenie białego sera w cieście i mięsnego farszu musi być smaczne!
Świetne, nic doda, nic ująć, an przyjęcie idealny i oryginalny, rzeczywiście przepis na ciasto intrygujący:-).
Prześlij komentarz