sobota, 8 czerwca 2013

Keks z białek


 Są wypieki, które wymagają dużej ilości żółtek, tylko co potem z białkami? Teraz już mam rozwiązanie. Znalazłam je na stronie to Pestka! Okazało się, że mając kilka wolnych białek, można upiec bardzo smaczny keks. Osoby, które tak jak ja lubią bakalie, będą zadowolone. Można ich dodać naprawdę sporo, nie opadają na dno i nie sprawiają żadnego kłopotu. Zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ wolę raczej mniej słodkie wypieki i jak na mój gust, była to słuszna decyzja. Zrezygnowałam też z cytryny, ale następnym razem dodam skórkę pomarańczową, aby keks był jeszcze bardziej aromatyczny.

 Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,75 szkl mleka
225 g margaryny
6 białek
bakalie - rodzynki, żurawina, pokrojone morele, śliwki i orzechy włoskie 
szczypta soli

 Wykonanie:
Bakalie obsypujemy 1-2 łyżkami mąki, pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko i mieszając dodajemy ją stopniowo na przemian z mąką do ubitych białek. Pod koniec dodajemy bakalie, delikatnie mieszamy ciasto i wylewamy do foremki. U mnie była to foremka silikonowa, więc nie wymagała smarowania tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C i pieczemy przez około 40-50 minut.

1 komentarze:

Justyna pisze...

Muszę wypróbować przepis!
Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog Awards. Znajdziesz szczegóły tutaj: http://sosweetsospicy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-awards.html. Pozdrawiam!

Prześlij komentarz