czwartek, 6 listopada 2014

Kluski leniwe



  Ktoś nie zna? Nie uwierzę. Ale nie każdy robi, a szkoda, bo leniwe są pyszne! Dzieciaki się zajadają, dorośli nie odmówią dokładki. Te kluseczki są dla każdego. Choć robiłam je już wiele razy, nie udało mi się ich wcześniej tu pokazać. Ostatnio robiłam je według przepisu z bloga Kornik w kuchni z niewielką zmianą, mianowicie ubiłam pianę z białek, przez co kluski były jeszcze delikatniejsze. Polecam wszystkim!

 Składniki:
500 g twarogu półtłustego
2 jajka
1 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki cukru

roztopione masło
bułka tarta
 
 Wykonanie:
Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko (ja wolę tę drugą opcję), dodajemy do niego cukier i żółtka. Ucieramy krótko. Dodajemy pianę z białek, a na końcu dodajemy mąkę. Ciasto jest dość klejące. Nabieramy łyżką porcję ciasta, kładziemy na posypany mąką blat, oprószamy mąką i formujemy dość cienki wałek. Kroimy małe kluseczki, które gotujemy w osolonym wrzątku około minuty od wypłynięcia. Podajemy z cukrem i z masłem rozpuszczonym z bułką tartą.

1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

jak ja lubię takie kluchy:)

Prześlij komentarz