piątek, 7 listopada 2014

Zapiekanka czyli "Kugel z rodzynkami"



 Ostatnio królują u mnie lekkie, delikatne dania. Takim jest kugel, czyli zapiekanka z rodzynkami. Przepis pochodzi ze strony Potrawy regionalne, gdzie można znaleźć bardzo ciekawe propozycje. Bez wyszukanych składników, proste i smaczne. Kugel z ryżu bardzo mi posmakował. Jest niezwykle delikatny, świetny dla dzieci. Zapiekanka jest miękka, ale nie rozpada się. Przypomina odrobinę ryż z domowym budyniem. Same najlepsze smaki. Przepis nieco zmodyfikowałam, dałam więcej ryżu, mniej mleka i wygląda na to, że intuicja mnie nie zawiodła. Uważam, że użyte przeze mnie proporcje są idealne. Polecam spróbować!

 Składniki:
1 szkl ryżu risotto
2 szkl wody
3 jajka (osobno żółtka i białka)
1/2 szkl cukru
2 szkl mleka
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/3 szkl rodzynek
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
solidna szczypta soli

 Wykonanie:
Ryż płuczemy i gotujemy w wodzie do jej całkowitego wchłonięcia. Po ugotowaniu zostawiamy go pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzony ryż, mleko, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek i soli ubijamy pianę, dodajemy ją do ryżu, delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy do niego masę ryżową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy z termoobiegiem przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 15-20 minut.

1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

o świetny pomysł:)

Prześlij komentarz